Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr.-Ing. Mehmet Ali Küçüker’in araştırmacıları arasında yer aldığı  ve Araştırma Görevlisi Berat Batuhan Kaplangı’nın da yüksek lisans bursiyeri olarak görevler üstlendiği TÜBİTAK 1005 projesi olan “Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi” başlıklı çalışma başarıyla tamamlandı. Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Şevket Ediger yürütücülüğünde gerçekleşen ve Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi,  Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsünün paydaşları olduğu proje, 27 Eylül Cuma günü Adana’da yapılan proje bitirme toplantısıyla sona erdi. Üniversite-sanayi-kamu iş birliğiyle yürütülen bu disiplinlerarası proje, Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) çerçevesinde eko-endüstriyel parklara dönüşüm sürecinde atılması gereken adımları belirlemeyi amaçladı. Pilot bölge olarak seçilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), projeye gönüllü olarak katılan 22 firmayla çalışmalara ev sahipliği yaptı. Firmalar tek tek ziyaret edildi, üretim süreçleri yerinde incelendi; her üretim sürecinin çevresel değer akış haritaları oluşturuldu ve simbiyoz alternatifleri belirlendi. Yaşam döngüsü analizleri yapılarak ürünlerin ve üretim süreçlerinin çevresel etkileri incelendi ve simbiyozun kazanımları ele alındı. Bu süreçte geliştirilen yenilikçi yöntemler, zamanla Türkiye genelindeki diğer OSB’lere de uygulanabilecek nitelikte hazırlandı.